20 Kasım 2017 Pazartesi

2. ULUSLARARASI ÇUKUROVA KARİKATÜR FESTİVALİ ADANA'DA GERÇEKLEŞTİ.


2. Uluslararası Çukurova Karikatür Festivalinin kapanış anında festivale konuk olan karikatürcüler toplu halde Çukurova Belediye Başkanıyla sahnede... 


Tan Oral, Ufuk Tekin, Altan Öymen "Acılı Adana" söyleşisinde... 

AH MİZAH / ÖZEL HABER - Çukurova Belediyesince düzenlenen 2. Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali, 17-18 Kasım tarihlerinde Adana'da gerçekleşti. 17 Kasım Cuma günü açılışı yapılan festivalde, Orhan Kemal Kültür Merkezi önünde açılan standlarda karikatür ve çizgi roman kitapları, çizgi roman ve çizgi bant karakterlerinin karton maketleri sergilendi. Çukurova Belediye başkanı Soner Çetin'in konuşmasıyla açılan festivaldeki ilk söyleşi "Acılı Adana"da, festivalin aynı zamanda "Onur Konuğu" olan, 80 yaşındaki delikanlı çizer Tan Oral ile yılların duayen gazetecisi-siyasetçisi Altan Öymen konuşmacıydılar. Bu söyleşiyi Çukurova Belediyesi Kültür Müdürü ve bu festivalin beyni olan Ufuk Tekin sundu. Sonrasında uzun yıllar önce Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmış bir röportaj dizisinin sergisi olan "Acılı Adana" ile, Don Kişot Dergisinin Uluslararası Farkılıklara Saygı Karikatür sergileri ile festivale Ukrayna'dan katılan Oleksy Kustovsky ile İtalya'dan gelen Marco De Angelis'in sergileri hep birlikte açıldı. 



Yılmaz Aslantürk, Bülent Üstün ve Mehmet Saygın söyleşi sonunda çiçek plaketlerini alırken... 


Yönlendiriciliğini Mehmet Saygın'ın yaptığı İlk günün son etkinliğinde; Kötü Kedi Şerafettin'in çizeri Bülent Üstün ile Otisabi karakterinin çizeri Yılmaz Aslantürk konuşmacı olarak, kendi çizgi maceralarını anlatıp, bu yaz yitirdiğimiz çizgi roman ustası Galip Tekin'i andılar. Bu arada biz de şunu öğrendik ki, Galip Tekin yaşamını yitirmeseydi bu festivalin konukları arasında olacaktı. Festivalin ikinci günü olan 18 Kasım Cumartesi günü, Orhan Kemal Kültür Merkezi önündeki kitap standlarında kitap imzasıyla başladı. Festivalin konuklarından çizgi romancı-karikatürcü Bülent Arabacıoğlu, Tan Oral, Bülent Üstün, Yılmaz Aslantürk, Hicabi Demirci "Komik Şeyler" standında kitaplarını imzaladılar. Festivalin en keyifli etkinliği sürenin yetmediği "Çocuklarla çizim etkinliği" idi. Adana'daki çeşitli özel okulllardan gelen öğrencilerin karşısında oturan tüm festival konuğu çizerler onları çizerken, çocuklar da konul çizerleri çizdiler. 


Zeynep Özatalay, İ.Serdar Sayar ve Cihan Demirci... 

Bu etkinliğin ardından Orhan Kemal Kültür Merkezi salonunda, yönlendiriciliğini İ.Serdar Sayar'ın yaptığı 2 söyleşi yanyana gerçekleşti. Önce mizah yazarı ve karikatürcü Cihan Demirci "Oğuz Abi'nin Gırgır"ı başlıklı söyleşide kısaca Gırgır dergisinin çıkış öyküsünü, Gırgır'lı yılları anlattıktan sonra karikatürün, mizah dergilerinin ve mizahın bugün yaşadığı sorunlara değindi. Çizer, illustratör Zeynep Özatalay'da "Editoryal İllustrastyon" başlıklı konuşmasında editoryal çizim inceliklerine değindi. Ardından salondan gelen sorulara yanıt verildi. 


Marco De Angelis, Erdoğan Karayel ve Oleksy Kustovsky...

Bir sonraki etkinlikte, festivale yurt dışından katılan 3 konuk çizer sahne aldı. Almanya'dan gelen çizer Erdoğan Karayel'in yönlendiriciliğinde, Ukraynalı çizer Oleksy Kustovsky ile İtalyan çizer Marco De Angelis, tercümanlar eşliğinde, kendi ülkelerindeki karikatür serüveninin durumunu anlatıp, Türkiye Karikatürü üzerine görüşlerini bildirdiler. 

2004 yılında, ne yazık ki çok erken bir yaşta yitirdiğimiz Tarsus kökenli, bu toprakların insanı olan çizer Necati Abacı da 2. Çukurova Karikatür Festivalinde unutulmadı ve eşi Sabahat Abacı onun anısına sahnedeydi. 

Festivaldeki diğer iki sergide ikinci gün açılan, Erdoğan Karayel'in "Çizgilerde Yaşayanlar-Portre Karikatürler" sergisi ile Zeynep Özatalay'ın "Çizgili Türkiye Gündemi" sergileriydi. Festivalde "Musa Kart" adına düzenlenen "Basın Özgürlüğü" konulu karikatür yarışmasının da ödül töreni gerçekleşti. Ayrıca "Çocuklar" kategorisinde ödül alanların ödülleri de verildi. Festivalde "Basın Özgürlüğü" ödülü, 9 ay Silivri'de hapis yatan, yaz aylarında özgürlüğüne kavuşan, ancak davası devam etmekte olan yılların usta çizeri Musa Kart'a verildi. Tan Oral'a verilen "Onur Konuğu" ödülünün ardından festivalin son etkinliği için Sunay Akın sahne aldı ve 1 saatlik "Bakmak ile Görmek" başlıklı, karikatür-çizgi roman-çizer anıları-anekdotları ağırlıklı bir gösteri sundu. Bu tür festivallerin hem sürelerinin hem de adetlerinin artması, yıllardır yaşamadığı baskı kalmayan karikatürün-mizahın-çizginin gücünün hak ettiği yere yeniden ulaşması dileğiyle... (AH!) 


2. ULUSLARARASI ÇUKUROVA KARİKATÜR FESTİVALİNDEN ÇEŞİTLİ ANLAR, FOTOĞRAFLAR... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder